مجله آموزشی

آشنايي با انواع سيستم هاي تهويه مطبوع ساختمانی

اشنایی با سیستم های تهویه مطبوع ساختمانی

سیستم های تهویه مطبوع جزو آن دسته از محصولاتی هستند که برای به تعادل رساندن دمای محیط های مسکونی و اداری مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه قابلیت این را دارد که با توجه به شرایط دمایی مکان مورد نظر ، بتواند دمای هوای محیط را کاهش و یا افزایش دهد تا هوای داخل ساختمان به نتیجه معتدل و مطلوب رسد. تمام این کار ها برای ایجاد آرامش و راحتی افراد حاضر در محل مدنظر انجام می شود.

سيستم هاي تهويه مطبوع انواع مختلفی را شامل می شوند. اگر ما قصد استفاده از این محصولات را داشته باشیم، ابتدا باید دستگاه مناسب را نسبت به محل نصب آن مورد بررسی قرار دهیم. انتخاب دستگاه مورد نظر با توجه به فاکتور های زیر می تواند انجام شود:

  • ابعاد محل مورد نظر
  • وضعیت آب و هوایی محیط پیرامون
  • کاربری برج مدنظر
  • و موارد دیگری که بر کارکرد دستگاه های سرمایشی و گرمایشی تاثیر گذار می باشد

انواع سيستم هاي تهويه مطبوع

در این قسمت از مقاله قصد داریم انواع مختلفی از سيستم هاي تهويه مطبوع ساختمان ها را مورد بررسی قرار دهیم.

انواع سیستم های تهویه مطبوع گرمایشی عبارتند از: دیگ های آب گرم و دیگ بخار، کوره هوای گرم، سیستم گرمایی تابشی.

انواع سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی شامل: چیلر ها، چیلر جذبی می شوند.

سیستم های تهویه مولد چهار فصل می توانند به صورت تراکمی، کوره هوای گرم، تریک تبخیری باشند.

سیستم های تهویه نیمه مولد چهار فصل نیز شامل دو دسته تبخیری و تراکمی هستند.

سیستم های تهویه تک فصلی می تواند از نوع سیستم گرمایش از سمت کف، یونیت هیتر و رادیاتور ها باشند.

سیستم های تهویه هوای مستقل از نظر انواع به این صورت دسته بندی می شوند: مینی چیلر، اسپلیت ها و کولر گازی، تهویه هوای مرکزی.

پر کاربرد ترین سیستم های تهویه مطبوع

در این بخش به اطلاعاتی در مورد اینکه کدام یک از انواع سیستم های تهویه مطلوب، پرکاربرد ترین و مهم ترین آن ها هستند اشاره شده است.

چیلر

چیلر دستگاهی می باشد که وظیفه خنک کاری آب مورد احتیاج برای خنک کردن و به تعادل رساندن دمای محیط را بر عهده دارد. و اما این فرآیند چگونه انجام می شود؟ پاسخ این است که چیلر، حرارت موجود در مایعات را جذب کرده و این گرمای دریافتی را به داخل دستگاه منتقل می کند. در نتیجه این مایع به دست آمده توسط چیلر در راستای خنک کاری دستگاه های صنعتی و در سیستم های تهویه سرمایشی مساکن عمل می کند و در دو نوع تراکمی و جذبی دسته بندی می شوند.

پکیج

وظیفه اصلی پکیج ها، گرم کردن آب می باشد. مثلا آب گرم مورد استفاده در شوفاژ ها و آب گرم مصرفی در مساکن اداری و مسکونی را تامین می کند. می توان در عوض تاسیس موتورخانه از پکیج استفاده نمود، زیرا موتورخانه فضای زیادی از محیط را اشغال می کند و نسبت به پکیج از مصرف انرژی بالایی برخوردار است. یکی از ویژگی های مهم پکیج این است که تمام عملکرد هایی که در موتورخانه ها صورت می گیرد را می تواند به تنهایی انجام دهد و به راحتی از پس آن بر می آید.

کولر گازی

یکی دیگر از دستگاه های پرکاربرد تهویه مطبوع، کولر های گازی هستند. این دستگاه هوای محیط را دریافت می کند و سپس آن هوای دریافتی را به هوای خنک تبدیل کرده و دوباره به فضای قبلی برمی گرداند، به همین ترتیب موجب خنک شدن هوای محیط می شود. این محصول در دو نوع دو تکه (اسپلیت) و تک تکه موجود در بازار هستند.

موتور خانه

موتور خانه محلی است که تمامی امور مربوط به سیستم های تهویه مطبوع و سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان در آن قرار دارند. فضای موتور خانه باید با فضای کل ساختمان هماهنگی داشته باشد مثلا اگر محیط ساختمان ما بسیار بزرگ باشد، باید فضایی که موتور خانه قرار است در آن راه اندازی شود هم باید به نسبت آن بزرگ تر باشد ولی برای ساختمان های کوچک ما می توانیم از محیط های کوچکی از جمله اتاق برای ایجاد موتور خانه استفاده نماییم.

سیستم های تهویه هوا و هواساز

این نوع سیستم ها توانایی انجام این کار را دارند که فضای داخلی ساختمان را از نظر دما و رطوبت و آلودگی های حاصل از دمای محیط، متناسب سازی و فضای مناسبی را برای افراد ساکن در ساختمان فراهم می کنند.

هواساز نیز محصولی از زیر مجموعه سیستم های تعویه مطبوع به شمار می رود و وظایفی که این دستگاه بر عهده دارد این است که هوا را از نظر آلودگی پاک کرده و باعث ایجاد هوای تازه می شود و میزان دما و رطوبت هوا را تنظیم می کند. این دستگاه به دو دسته هواساز خانگی و صنعتی تقسیم بندی می شوند. از کاربردی ترین سیستم های تهویه و هواساز می توان به داکت اسپلیت ها و انواع فن کویل ها اشاره کرد.

یک سیستم تهویه مطبوع از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟

اگر یک سیستم تهویه را مورد بررسی قرار دهیم ، می توانیم بگوییم که از 5 قسمت تشکیل شده است که این بخش ها عبارتند از: پمپ، مخازن انبساطی، فن و هواکش، کویل ها و رطوبت گیر. همه این اجزا وظیفه جداگانه ای برای خود دارند که انجام شدن این همگی این وظایف بطور همزمان باعث عملکرد صحیح سیستم تهویه مطبوع می شود.

نتیجه گیری

واضح است که سیستم تهویه مطبوع برای هر ساختمان امری واجب می باشد و یکی از بخش های مهم ساختمان به شمار می رود. هدف اصلی استفاده از این دستگاه این است که راحتی و آسایش را برای افراد آن محیط فراهم سازد و همنین تاثیر مستقیم بر روی میزان مصرف انرژی دارد. پس در نتیجه بهتر است قبل از راه اندازی این سیستم با افرادی که در این حوزه فعالیت و اطلاعات زیادی در بر دارند، مشورت بگیرید تا نتیجه کار باب میل شما عزیزان باشد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *